Att mat och hälsa är starkt förknippade med varandra känner vi alla till. Vi känner även till att det vi äter har en central roll, både för vårt fysiska och psykiska välbefinnande. Eftersom vi alla är unika med våra individuella behov finns det ingen specifik diet som passar oss alla.
Ett av problemen är att vi ständigt presenteras för nya hälsotrender och dieter med budskapet om att de är det självklara valet för oss. Istället måste vi lära oss att anpassa maten efter de specifika obalanser och behov vi i dagsläget har. Medvetenheten kring mat har ökat och vi börjar ställa allt högre krav på både matens kvalité och ursprung. Vi vet oftast vad vi generellt borde undvika, men inte alltid vad våra kroppar behöver för att fungera och må bra.
Kost inom den kinesiska medicinen
Inom den kinesiska medicinen hittar vi ett system som omfattar hela människan, från vårt fysiska välmående till vår psykiska balans. Vi hittar ett gammalt, holistiskt synsätt som bygger på en balans, en balans mellan Yin & Yang.
I Kina finns en medveten strävan och en lång tradition av att leva hälsosamt vilket kallas Yang Sheng Fa. Kinesiska läkare har alltid sett mat som medicin. Den kinesiska medicinen visar upp en lång rad beprövade metoder av vilka vi kan lära oss hur, när och vad vi ska äta anpassat efter vår kroppstyp, konstitution och individuella obalans. Hur och när vi ska träna och leva i största allmänhet anpassat efter årstid, klimat och hälsostatus.
Genom att anpassa den mat vi äter efter våra specifika obalanser hjälper
vi till att balansera kroppen och skapar förutsättningar för självläkning.
Kostläran och örtmedicinen som vi hittar inom den kinesiska medicinen har långa rötter tillbaka i tiden. Kunskapen har byggts upp under flera tusen år och har dokumenterats väl. Vi börjar få ta del av dessa kunskaper, till exempel genom forskaren Youyou Tu som 2015 fick nobelpriset i medicin för skapandet av ett läkemedel mot malaria som baseras på den uråldriga läkeväxten artemisini. Växten har använts inom den kinesiska medicinen under tusentals år för att rädda liv.
Den kinesiska kostlärans huvudsyfte är att förebygga sjukdomar och leva ett hälsosammare liv. Små obalanser skapade i vardagen orsakade av stress eller yttre faktorer som vind och kyla kan balanseras genom rätt tillagning och val av råvaror.
All mat och kryddor delas in i olika smaker (salt, sur, bitter, söt och kryddig), temperaturer (het, varm, neutral, sval och kall) och terapeutiska effekter som stärker både funktioner (yin, yang, qi, blod) och olika patologiska faktorer (stagnation, fukt, kyla, vind och hetta). Att välja mat efter årstiderna hjälper oss ytterligare.
Hur anpassar vi vår mat?
Ett exempel på detta är att under vintern äta varm, tillagad mat med en yang-karaktär. Sallader och kall mat, med mer yin-karaktär är inte att rekommendera under de kalla årstiderna. De kyler ner kroppen i stället för att värma och skydda oss från extern kyla. Därför äter vi t.ex. ingefära när vi känner att en förkylning är i antågande.
Förenklat, är du kall och lätt fryser kan du bli rekommenderad att äta värmande mat, som enligt kinesisk kostlära kan vara lamm, öring, kryddor som kanel, ingefära, vitlök, chili medan kylande mat kan vara tofu, krabba, tomat, vattenmelon och banan.
Några generella riktlinjer att tänka på när du planerar din måltid är:
- Använd råvaror av hög kvalité och gärna ekologiska när det är möjligt. Undvik processad mat, t.ex. halvfabrikat.
- Skapa en trevlig och avslappnad miljö där du kan njuta av dina måltider.
- Ät regelbundet, mellan 3-5 gånger per dag.
- Stressa inte när du äter, ät långsamt och tugga varje bit noga.
- Ät frukost som en kung, lunch som en kejsare och middag som en tiggare.
- Sluta att äta när det smakar som bäst.
- När du komponerar en måltid, gör det alltid efter din egen konstitution. Alla människor är olika och har därför olika behov. Besök en akupunktör för vägledning.
- Följ årstiderna och se vilka råvaror som finns tillgängliga, t.ex. lokala producenter.
Individuellt anpassade kostråd
Kinesisk kostrådgivning börjar alltid med en grundläggande diagnos enligt traditionell kinesisk medicin. Valet av mat utgör sedan ett viktigt komplement till den fortsatta behandlingsplanen. En diet anpassad efter individen skapar tillsammans med akupunkturbehandling en bättre grund, vilket resulterar i en snabbare och effektivare behandling. Besök en kvalificerad akupunktör som praktiserar traditionell kinesisk medicin för att själv få anpassade kostråd och vägledning.
[…] finns en stor kunskap kring vad vi äter inom den kinesiska medicinen. Det är viktigt att vi äter en kost anpassad efter vår konstitution och kroppstyp. Det är […]